Az oldalunkon sütiket használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében. Adatvédelmi nyilatkozat Elfogadom
Menü

Minden, amit a síbotokról tudni érdemes

Amikor sífelszerelésről beszélünk, mindenkinek a síléc ugrik be elsőként. Pedig a síelésnek még számtalan fontos eszköze van: sícipő, síkabát és nem utolsó sorban a síbot. A síbotok elsőre lehet, hogy jelentéktelennek tűnnek, de aki próbált már nélkülük siklani, tudja, hogy ez bizony nem így van. Nézzük, mi mindent érdemes róluk tudni, miért fontosak és hogyan vásároljunk belőlük megfelelőt?

A síbotoknak alapvetően fordulásban, kanyarodásban és az egyensúlyban van szerepük, ezen kívül sík terepen elősegíthetjük velük a nagyobb sebesség elérését is. Régen még fából készítették a síbotokat, ennek a továbbfejlesztett változata volt a bambusz, majd az acél, és csak az 1960-as évektől alkalmaznak alumíniumot, méghozzá Ed Scottnak köszönhetően, ő hívta életre a máig sikeres Scott márkát is. Ma a legmodernebb a szénszálas síbot.

A síbotok alsó részén található korongnak fontos szerepe van abban, hogy a bot ne süllyedjen bele a hóba. Ennek alakja változó, de a legnépszerűbb a szimmetrikus kör alak. Sok botnál a rögzítésre szolgáló markolat és csuklószíj cserélhető. Ahhoz, hogy vásárláskor a megfelelő terméket válasszuk, érdemes néhány dologgal tisztában lenni vagy egy hozzáértő segítségét kérni. Figyeljünk arra, hogy könnyű legyen, a vége ne legyen hegyes, de a legfontosabb a méret kérdése. Ha a síbot túl rövid vagy túl hosszú, nem lesz megfelelő a testtartás. Akkor jó, hogyha a lécen állva bakancsban pont derékszögben hajlik a könyék.

A síbotokkal kapcsolatban sokszor nehéz téma még a csuklószíj kérdése is. Nem jó, ha túl szoros, de az sem, ha túl laza, mert akkor meg semmit sem ér. Fontos, hogy kesztyűs kézhez nézzük! Minden esetben érdemes egy tapasztalt embert megkérni, hogy mutassa meg, hogyan kell belebújni. Léteznek olyan síbotok, amelyeknek a csuklópántja úgy van kialakítva, hogyha túl nagy erőhatás éri (például mert elesett a síelő), akkor kiold, vagyis nem fordulhat elő, hogy miattuk válik súlyosabbá egy esés.
Síbotokat szeretne vásárolni? Keressen fel minket, nálunk megtalálja az Atomic, az Erbö Alpin, a Head, a Leki, a Scott és a V3TEC termékeit is!

Síbotokat itt találod...

Tartalomhoz tartozó címkék: hír